fredag 4. desember 2020

Granhogst i Brenslefjellet Naturreservat på Nesjestranda - rydding med helikopter 04.12.2020

Køyrde meg ein tur til Brenslen for å sjå kor langt arbeidet med granhogst hadde komme. Det var no lysregulering på Langfjordvegen forbi det området der dei holdt på med granrydding. Det var eit helikopter i lufta. Det vart brukt helikopter for å hente ut felt gran som var utanfor området til hogstmaskina. Helikopteret var frå Nord Helikopter. Helikopter data : LN-OWC, Eurocopter AS350B3, bygd i 2010. 

Vart med ledebilen forbi det avsperra området og tilbake igjen. Fekk tillatelse til å ta nokre bilder så parkerte bilen og gjekk eit stykke nærmare for å kunne komme på skuddhold med kameraet.  Helikopteret brukte ca 2 minutt på kvar tur med gran. Grana vart lagt der hogstmaskina kunne nå tak i ho. Området som vart rydda no var rett ovanfor Langfjordvegen. Ved rydding lenger opp i hogstfeltet der det var kortare flytur, brukte helikopteret kun ca 1 minutt på kvar tur. Det er klart at bruk av helikopter til denne type rydding var optimalt. No var det kun eit lite område som vart skada av hogstmaskine og lassbærer. Så dette var mest skånsomt for naturreservatet.  Karane frå Nord Helikopter sa dei hadde starta arbeid med helikopter for omtrent 1 månad sidan. Helikopteret vart brukt ved behov, når karane i marka hadde felt nok tre som måtte løftes ut.  Her er nokre av mine bilder som viser helikopteret i arbeid. På bildene kan vi også sjå kraftlinjene i fjordspennet over Langfjorden. Helikopteret opererte no eit stykke vest for kablane. Granhogst i nærheten av eller under kraftlinjene må naturlegvis skje utan hjelp av helikopter.  Det er totalt 21 bilder. 

Har også laga ein videosnutt som finnes på YouTube på denne linken :  https://youtu.be/rf30QYzDmvU

Her er link til forrige innlegg om hranhogst i Brenslefjellet Naturreservat :   https://borg-fotoblogg.blogspot.com/2020/11/granhogst-i-brenslefjellet.html

Køyrer etter ledebilen til Nord Helikopter. Vi venter til helikopteret har køyrt opp i lia.

Køyrer etter ledebilen til Nord Helikopter. Vi venter til helikopteret har køyrt opp i lia.

Her er ledebilen på veg tilbake med meg og ein syklist frå Nesjestranda. Vi venter til helikopteret er ute av syne. 04.12.2020.

Helikopteret svinger opp i lia for å legge ned grana og vi kan fortsette forbi.

Helikopteret på plass for å hente nytt hiv med gran rett ovanfor vegen. 

Det var satt opp lysregulering med konstant rødt lys. Nord Helikopter hadde ledebil til å hjelpe bilane forbi innimellom helikopterturane.

Nord Helikopter, LN-OWF, Eurocopter AS350B3

Nord Helikopter, LN-OWF, Eurocopter AS350B3

Helikopteret køyrer nok eit hiv med gran.

Dette er kroksystemet som gjer at helikopteret kan utløse og sleppe lasta utan assistanse. 2 mann i marka stroppa grana i passelege hiv og anhuka kroken.

2 grantre blir løfta opp.

2 grantre blir løfta opp.

2 grantre blir løfta opp og frakta bort til droppområdet der trea vart lagt ned.

Helikopter med hiv i lufta.

Nord Helikopter, LN-OWF, Eurocopter AS350B3

Eit nytt hiv med gran blir løfta opp.

Eit nytt hiv med gran blir løfta opp. 

3 grantre i hivet på denne turen. 2 min rundtur. Det hadde nok tatt meir tid å gjort dette med arbeid på bakken.

Helikopter med hiv i lufta.


Ledebilen skal følge ein ny bil forbi området i Brenslen.

Ledebil med følge på Langfjordvegen i Brenslen. Helikopter i lufta.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar